søndag 22. september 2013

Her blir det skikk på bruket!
Oh yes, nå er den altså pakket ut: "Skikk og bruk"! Husholdningens bibel, og boka som fremover skal regulere samtlige tvilstilfeller her i huset. Snåsakokken og jeg er enige: fra nå av har "Skikk og bruk" det siste ordet.
Det finnes ikke det tema, hverdagslig eller litt betent, som denne boka ikke adresserer...
Noen temaer treffer meg selvfølgelig mer enn andre. Hva som gjør en velkledd kvinne, for eksempel. Og tips til å holde garderoben i finfin stand.


Her kommer de til unnsetning når ektemannen snorker. Hustruen, på sin side, snorker selvsagt aldri. Og det lukter fioler når hun har vært på do...Selv de minste ting tas altså tak i. Leser du "Skikk og bruk" fra perm til perm kan det knapt være noe igjen å lure på eller lære seg?

Å takke skikkelig for maten eller fintfølelse i forhold til hvor lenge man skal bli på fest - her finner du de utførlige oppskriftene, og alle eventualiteter er tatt med i betraktningen. Hovedmålet er "gjensidig glede og hygge for alle parter". Man skal aldri gå for tidlig, som for eksempel før selskapets eldste dame, men heller ikke for sent, som når vertinnen ikke ber deg om å bli når andre bryter opp etter klokken elleve... Hvis du er skyld i et uhell, som å søle på noen/deg selv/duken, skal du kun be om unnskyldning én gang, og deretter fortsette kvelden som om ingenting har skjedd. Noe for en klumsekopp som meg. Tunga rett i munnen, så går det nok superbra, og alle kan enes om at det hadde vært en fin kveld.Selv de ubehagelige stundene der du kanskje trenger å servere en hvit løgn eller komme med et høflig avslag, er dekket. Du kan praktisk talt slutte å tenke selv, hvis du bare husker på disse enkle punktene.Det som står om barneoppdragelse er, helt alvorlig, ting som mange småbarnsforeldre idag godt kunne frisket opp litt. Ikke til punkt og prikke, selvsagt, noen ting har jo faktisk forandret seg til det bedre... Men der ting faktisk har forandret seg til det verre, og alminnelig omtanke for andre nærmest har forsvunnet helt til fordel for tanken om at egne barn er verdens naturlige sentrum, der kunne jeg tenkt meg et lite kurs for foreldre. Et obligatorisk et.

Ellers er det de vanlige utfordringene rundt høytider, audienser på slottet, captain's dinner og slike utfordringer vi alle daglig står ovenfor som vi får lære mer om. Best å gjøre det skikkelig når det først skal gjøres!
"Skikk og bruk" er jo fra før internetts tid, så etikette rundt nettbruk og blogging er det dessverre ikke noe kapittel om der. Lurer på hvordan det ville sett ut, og hvilke illustrasjoner som ville fulgt med? Du kan uansett tenke deg at jeg, som den gode bloggvertinnen jeg er, isted serverte deg et imaginært glass portvin som du drakk på virtuelt vis, med lillefingeren høyt hevet, mens du leste. For det står skrevet: "verten skal ikke være gjerrig med drikkevarene, og heller ikke spille rollen som gjestenes formynder, men ha omtanke for deres hygge og trivsel."


2 kommentarer:

 1. Hei på deg. Du har en super blogg. Alltid artig å lese hva du skriver. Skikk og bruk boken er morsom lesning. Man ser liksom hvordan verden har forandret seg. Men samtidig er det jo noen temaer som er "still going strong" Har startet opp min egen blogg for ikke lenge siden, www.bruktogblandet.blogspot.no hvis du har lyst til å titte innom.
  Ønsker deg en fin søndag.
  Vennlig hilsen Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, alltid hygg å høre at folk liker bloggen :) Gleder meg til å sjekke ut din en dag snart! Alltid stas med nye blogger, man vet aldri om det kan være en ny favoritt... ;) Ha en super søndag du også! Høstlig hilsen fra Kaniita.

   Slett