For mange mange år siden, lenge før annenhver kafé hadde pizzaboller (det er litt irriterende, nemlig, det er tydelig at jeg burde satset på det. PizzabollerTM, liksom), fant jeg ut at det var lurt å lage skillingsbolleaktige rundstykkevarianter. En ypperlig måte å bli kvitt rester i kjøleskap og skap på! Det viste seg dessuten at slike boller er en av de få tingene Snåsakokken klarer å spise selv om han arbeider. Vinn-vinn.
Så: hva hadde jeg i kjøleskapet idag? Masse deilig norsk grøntfôr! Hurra! Da måtte det bli høstsnurrer på meg.
Jeg liker å raspe en eller annen grønnsak og ha den i deigen. Idag ble det gulrot.
Gulroten blander jeg i "det våte" for at den ikke skal bidra til at temperaturen dras ned, og at deigen ikke får det så lunt som jeg ønsker.
Høst er tross alt te-tid, så istedenfor lunkent melke-vann (ca 5,5 dl) lager jeg lunken te med litt melk. Temperaturen er på dette tidspunktet mer varm enn lunken, så venter jeg heller litt etter at teen har møtt Hr. Gulrot. Har en liten hang-up på at det ikke skal være for kjølig, som du kanskje allerede har skjønt...
Noen hakkede svisker og en dæsj honning fikk også være med.
Mens temperaturen justerer seg selv, blander jeg ulike mel og frø i en bakebolle på slump, ca 1 kg til sammen. Bruk det du liker og har. Idag ble det hvetemel, siktet spelt, grov sammalt spelt, fiberbyggmel, linfrø, sesamfrø, solsikkefrø og hasselnøtter her. Også tørrgjær og salt. Hvis du har fersk gjær bruker du selvsagt den, men her i huset var ikke det en av tingene jeg hadde i kjøleskapet, og du ser ikke meg spurte ut i regnet når jeg har en god back-up tilgjengelig...
Når "det våte" er sånn passe kroppstemperert eller bittelitt over, er det eltedags. Kos deg og legg følelse i knaingen! Fin måte å få ut frustrasjon på. Jeg var ikke frustrert akkurat idag, så det ble mer som litt hard massasje.
Mens deigen hever til dobbel størrelse på lunt sted i en halvtimes tid, lager jeg fyllet.
Idag: mer gulrot, rødbet, løk, fennikel, paprika, sviske, hasselnøtt...
...og snaskete norsk høsteple! Jeg drukner de bittesmå bitene (ikke noe poeng med for store, da sliter deigen med å henge sammen senere) i appelsinjuice. Da blir de ikke brune, og ganske friske. Passer godt med litt ekstra c-vitamin om høsten...
Hvilken ost befinner seg i dagens kjøleskap mon tro? Kan det være Jarlsberg XO? Litt råflott vil noen si, men igjen; det regner ute.
Alt fyllet får seg en god stekings. Eplene (med juice) kommer i mot slutten. Idag bruker jeg salt og litt sweet chili som krydder.
Deigklumpen deles i to, og hver halvpart kjevles ut i et deilig rektangel.
Fyllet spres så jevnt utover som mulig, halvparten først og halparten på neste rektangel. Spar en liten stripe så de stakkars snurrene får en sjans til å lukke seg. Dryss litt ost over.
Så er det bare å rulle (her kommer vi til det punktet hvor hendene er så klissete at jeg ikke tar sjansen på å fotografere underveis), fast uten å klemme, ellers skvisjes fyllet bare ut. Når du har en finfin rull, kan du rulle den litt ekstra frem og tilbake med skjøten ned slik at den forsegler seg selv sånn nogenlunde.
Så er det dags for å skjære skiver. Jeg har en genial plastkniv med riller som jeg bruker til dette (dreit meg ut en gang og brukte vanlig kniv rett på en kjøkkenbenk - det er altså ikke alltid at jeg er den smarteste kniven i skuffen. Men nå har jeg i det minste den smarteste kniven, altså denne fortreffelige plastikkoppfinnelsen). Litt avhengig av hvor fin/grov deigen er kan du forvente alt fra 30 til 48 boller. Stort sett ender jeg på omtrent 36 stk.
Legges på brett med sånn passe avstand. 12 per brett funker stort sett.
De skal etterheve på et lunt sted med klede over i 45 minutters tid. Idag var dette hovedutfordringen. Har rutine fra min gamle leilighet som hadde et ypperlig bakekjøkken med to vasker og greier. Her er det liten plass, og dårlige heveforhold så vidt jeg kunne forstå. Etter at jeg var ferdig, tipset derimot Snåsakokken meg om at vi faktisk har badstu... Mine neste snurrige snurrer kan glede seg!
Pensle med egg rett før steking. Stekes nederst i ovnen på 220 (200 i varmluft) i 10-12 min, og avkjøles på rist. Nyt duften i kåken, det er halve moroa...
Så er det bare å ta med seg et par til din utvalgte sofa eller dagseng, eller servere til en god høstsuppe. Namnam til en kopp te eller kaffe, men tipper at et glass whisky heller ikke blir helt på trynet. Den ekstra vågale kan prøve seg med en dæsj myk og medgjørlig blåmuggost på?
Så gjenstår bare å se hva som befinner seg i kjøleskapet neste gang bakehumøret kommer snikende. Kun fantasien setter grenser... Hva har du i kjøleskapet? Klar, ferdig, gå!